Mijn nieuwe leven start vandaag.: goede voornemens

Hoe gaat het met je goede voornemens?

Je bent goed bezig; je hebt een gewoonte ontdekt en daar wil je vanaf. Je wil jezelf ontwikkelen en dat doe je door het maken van goede voornemens. Vol enthousiasme ga je aan de slag, maar na verloop van tijd verdwijnt je voornemen naar de achtergrond en ben je je voornemens vergeten. Hoe kan dat?

Aandacht naar buiten gericht

Volgens de yogafilosofie is onze aandacht meestal naar buiten gericht en dit veroorzaakt verwarring. We zijn zo opgegroeid en ervaren dit als heel normaal, het belemmert ons niet en de meesten van ons zijn zich er niet eens bewust van.

Negen belemmeringen

Om het yogapad te kunnen bewandelen, of om goede voornemens te realiseren, is het van belang te weten dat er negen belemmeringen zijn die ons hiervan weerhouden. 

1. Ziekte

Ziekte leidt af, omdat je aandacht steeds weer naar je lichaam gaat. Het kost aandacht en vraagt energie. Je kent het wel: je hebt hoofdpijn en heel de dag is gericht op (het bestrijden van) die hoofdpijn, zo vermoeiend. Dat ziekte afleidt is meteen de reden dat we yogahoudingen en ademhalingsoefeningen uitvoeren: dit houdt je lichaam gezond.

Als voorbeeld nemen we een, voor velen van ons bekend voornemen, we willen afvallen. Als je ziek bent of als je pijn hebt, is het ontzettend moeilijk om discipline voor iets anders op te brengen. Zo’n lekker gebakje laten staan vergt gewoon teveel. 

2. Loomheid

Loomheid is een gebrek aan vitaliteit. Je voelt je slap, vervelend en je hebt nergens zin in. Je lichaam kan zwaar, vermoeid, zwak of traag aanvoelen. Loomheid kan veroorzaakt worden door het ontbreken van een levensdoel of door negatieve gedachten als: ‘ik kan het niet’, ‘het is te moeilijk’ of ‘het is te gevaarlijk’. Als je je zo voelt, begín je vaak niet eens aan het waarmaken van een goed voornemen.

Vertaald naar ons voorbeeld: als je gedachten hebt dat het je toch niet gaat lukken om 5 kg. af te vallen, zal dit waarschijnlijk ook niet gebeuren. Daar gaan je goede voornemens. 

3. Twijfel

goede voornemens belemmert door twijfel. Vrouw gebaard ik weet het niet en heeft vraagteken op haar beide handenVertrouwen is nodig om succes te boeken, om er volledig voor te gaan. Tijdens je goede voornemen zullen er momenten zijn dat je zal verslappen, soms zelfs terugvallen. Juist dan is vertrouwen ontzettend belangrijk. Twijfel over je doel of hoe je dat moet bereiken, dan is dat een reden om af te haken. 

Als je twijfelt of je überhaupt zou moeten afvallen, of je twijfelt of het dieet dat je gekozen hebt wel werkt, dan zal het een stuk lastiger zijn om dit vol te houden, zeker tijdens moeilijke momenten.   

4. Onzorgvuldigheid

Als je nonchalant bent, zal je je doel niet bereiken. Heb je je goede voornemens goed geformuleerd, om je er vervolgens ook aan te houden? Onzorgvuldigheid zorgt ervoor dat je in de middenmoot zal blijven. Dat is nog eens goed nieuws voor de perfectionisten onder ons!

Onzorgvuldigheid kan ervoor zorgen dat je een dieet uitkiest dat niet bij je situatie past. Ben je eenmaal bezig, dan kan het zomaar zijn dat je de dieetregels niet zo nauw neemt. Grote kans dat het weinig of zelfs geen zin heeft wat je doet.

5. Luiheid

Luiheid is een slechte (mentale) gewoonte die is ontstaan door constant toe te geven aan gemakzucht en inspanning te vermijden. Door luiheid mis je de kans om je doel te bereiken.

Ben je lui aangelegd? Dan is de kans aanwezig dat je niet eens aan je voornemen begint. Een blokje om om de extra calorieën te verbranden is dan teveel gevraagd.

6.Wereldgezindheid

Man met krijtgetekende gedachten naar buitenwereld toeBij wereldgezindheid is je aandacht is naar buiten gericht, op de wereld om je heen. Soms ga je daar zo in op, dat er geen tijd overblijft om naar binnen te kijken. Er ontstaat gehechtheid en verlangens die je steeds blijft najagen om ze te vervullen.

Je wil afvallen, maar je laat je verleiden door al het lekkers dat bij de bakker in de etalage ligt. Of je komt steeds op gelegenheden en feestjes waar veel en ongezond wordt gegeten. Je bent meer bezig met de feestjes dan met je persoonlijke doel. Dat maakt afvallen lastig. Wat is voor jou belangrijker?

7. Waan

Als je denken niet overeenkomt met de werkelijkheid leef je in een waan. Het kan zomaar zijn dat je je identificeert met je gedachten en ideeën. We worden allemaal beïnvloedt door de maatschappij waar we waan: tekening van dunne vrouw voor spiegel, haar spiegelbeeld is dik in leven, waardoor we bepaalde denkpatronen hebben; wat is de werkelijkheid?

Het kan zomaar zijn dat je denkt dat je een dik persoon bent, terwijl dit niet zo is. Of je eet juist meer dan je in de gaten hebt: als je in de waan leeft dat je enkel een blaadje sla eet, maar in werkelijkheid veel meer naar binnen werkt, val je natuurlijk niet af. Grote kans dat je onbewust eet.

8. Geen vaste voet aan de grond krijgen

Pijlen naar binnen gericht op het woord focus

Als je niet constant met je goede voornemens bezig bent, dwaal je af. Breng je focus weer terug naar wat je wil bereiken en ga ervoor. Je hebt hier wilsinspanning en een portie geduld voor nodig. 

Als je niet steeds bezig bent met gezond eten en/of sporten, ben je voordat je het weet weer thuisbezorgd aan het bellen voor je maaltje van vanavond. 

9. Instabiliteit

Je kunt je goede voornemens wel bereiken, maar het niet volhouden. Dan val je weer terug naar nummer acht. Bij alle processen zul je met tegenslagen te maken krijgen, maar het is niet de bedoeling dat je continue schommelt. 

Als je bezig bent met afvallen zul je ongetwijfeld een keer terugvallen, dat hoort erbij. Er is dan niets aan de hand, je pakt het gewoon weer op. Ben je alsmaar aan het jojoën? Dan ervaar je instabiliteit.

Bewustwording

Als je weet welke belemmering bij jou speelt, kun je je hierop voorbereiden. Wat kan je doen, zodat deze belemmering je niet weerhoudt om je goede voornemens te realiseren? Leidt je lichaam je af door ziekte of pijn? Misschien kun je gezonder gaan leven of juist rust nemen, zodat je lichaam kan herstellen. Voel je je loom? Ga dan rustig bewegen. Twijfel je? Ga op zoek naar meer informatie om jezelf te overtuigen of analyseer je angst (twijfel is een vorm van angst); waar ben je bang voor? 

Weet dat er ook nog andere factoren kunnen zijn die je belemmeren: zo kan een karaktereigenschap ervoor zorgen dat je je doel niet bereikt (‘ik wil pertinent geen hulp vragen’), maar het kan ook een stukje karma zijn. 

Bronnen: 

  • De Yoga-Sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni. Hoofdstuk 1, sutra 30.
  • Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali van Elleke van Kraalingen. Hoofdstuk 1, sutra 30.
Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Deel dit bericht