Hand op hart Compassie

Oordelen of compassie?

Leef je vanuit compassie of oordeel je? Ben je vriendelijk naar jezelf, ook als je een stomme fout hebt gemaakt? Kun je begrip opbrengen voor een ander, ook als diegene een ander (in jouw ogen idioot) standpunt heeft? Leven vanuit compassie zorgt voor begrip, vriendelijkheid en vrolijkheid. Dat heeft niet alleen positieve invloed op jezelf, maar ook op de mensen om je heen.

Je eigenwaarde

In deze maatschappij zijn we enorm competitief, waardoor succes ontzettend belangrijk is geworden. Het hebben van een goed betaalde baan, een mooi gestyled huis en een dure auto lijkt soms de norm te zijn geworden. Allemaal gericht op de buitenwereld. Onze eigenwaarde laten we afhangen van onze prestaties en dat gaat vaak gepaard met schaamte en schuldgevoelens en kan leiden tot angsten. Vaak spreken we onszelf streng toe, want het moet meer en het moet beter. 

Het beoefenen van zelfcompassie

Een manier om zelfcompassie te beoefenen is via een stappenplan: stilstaan bij de situatie, vervolgens toelaten wat er is en uiteindelijk bewust kiezen voor zelfcompassie. 

Stap 1: Erkennen

De eerste stap is om stil te staan bij de lastige situatie. Je hoeft er niets van te vinden, je hoeft het niet te snappen, je hoeft de situatie niet te veranderen. Het is wat het is. Je brengt je aandacht naar deze situatie, je kunt de situatie visualiseren en je gevoelens erover ervaren. Kun je het opnieuw beleven? Voel je de emotie in je lichaam? Het gaat erom dat je deze situatie erkent, in plaats van dat je het weg wilt hebben. 

Stap 2: Toelaten wat er is

Als je weet welke situatie vervelend voor je is kun je het gaan toelaten. Je laat toe dat dit is gebeurd. Je mag alle emoties toelaten. Laat ze er zijn, ze willen gevoeld worden. Het kan zeker overweldigend zijn, maar volgens breinonderzoeker Jill Bolte Taylor duurt een emotie maar zo’n 20 tot 90 seconden (!). Het zijn onze gedachten en herinneringen die emoties oproepen, waardoor we ze steeds weer opnieuw ervaren. Probeer tijdens je emoties vooral rustig door te ademen.  

Volgens Dr. Kristin Neff (zelf-compassie expert) gaat lijden vaak gepaard met het gevoel dat je anders bent dan de rest en dat maakt moeilijke situaties nog pijnlijker. Weten dat je niet de enige bent die zich zo voelt kan enige vorm van verlichting geven. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen, frustratie en verdriet. Het echte leven speelt zich niet af op sociale media. Vaak wordt daar niet het hele plaatje neergezet en dat hoeft ook niet. Realiseer je dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft of iets doms gedaan heeft; het is onderdeel van het mens zijn.

Stap 3: Kies voor compassie

In deze fase maak je een keuze: voed je je innerlijke criticus of kies je voor compassie? Als je een fout hebt gemaakt kun je jezelf afstraffen en uitschelden, waardoor je blijft piekeren en langer in negativiteit blijft hangen. Je kunt er ook voor kiezen om vriendelijk te zijn naar jezelf. Compassie te tonen. Juist op dit moment dat je het moeilijk hebt. Doe waar jij op dit moment behoefte aan hebt: 

  • Gebruik een mantra zoals: ‘ik geef mezelf de compassie die ik nodig heb’, ‘ik vergeef mezelf’, ‘ik accepteer mezelf zoals ik ben‘, ‘wat er ook gebeurd, ik houd van mezelf’.
  • Leg een hand op de plek waar jij de pijn voelt, of leg je hand op je hart als een vriendelijk gebaar naar jezelf.
  • Adem! Je kunt je voorstellen dat je je pijn uitademt en iedere inademing heling brengt.
  • Ga in bad, loop een rondje, knuffel iemand, enzovoort. 

"Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, beoefen dan compassie. Als je wilt dat je zelf gelukkig bent, beoefen dan compassie."

Voordelen van compassie

Het beoefenen van zelf-compassie zorgt ervoor dat we een positiever zelfbeeld krijgen, dat we ons gelukkiger gaan voelen; je krijgt een beter humeur en staat positiever in het leven. Je wordt veerkrachtiger, omdat je na een tegenslag niet bij de pakken neer gaat zitten, maar jezelf opbeurt en het opnieuw probeert. Toon je compassie naar jezelf? Dan zal je ook meer compassie naar anderen kunnen opbrengen. Grote kans dat die ander op zijn/haar beurt weer compassie toont voor anderen. Zo maak je de wereld dus een stukje mooier!   

Yoga en zelfcompassie

Door yoga te beoefenen toon je compassie naar jezelf, je verbetert de relatie met jezelf. Je leert je grenzen kennen en aan te geven, je leert steeds beter voelen, je leert niet te hard te zijn tegen jezelf en je leert voelen wat je nodig hebt. Na verloop van tijd zul je merken dat je compassievoller naar jezelf bent. 

Deel dit bericht