Man en vrouw liggen in bed met de dekens over zich heen getrokken en kijken elkaar vragend aan
Yoga filosofie
ademinenuit

(seksuele) Onthouding

De vierde yama (morele onthouding) is Brahmacarya en betekent seksuele onthouding, hoewel het ook wordt vertaald naar zelfcontrole. Het is de meest omstreden leefregel, omdat het bij veel mensen weerstand oproept. Voordat je wegklikt; er zijn meerdere vertalingen en ideeën over deze yama en die lees je in dit blog.

Lees verder »
Niet stelen is het advies. De afbeelding laat een man in donkere kleding zien die de tas van een vrouw afpakt, terwijl zij op een bank in het park zit
Yoga filosofie
ademinenuit

Niet stelen

De derde yama (morele onthouding) is: niet stelen, asteya in het Sanskriet. Jezelf niets toe-eigenen wat van een ander is: in daden, woorden en gedachten.

Lees verder »
Wegwijzerpaal met verwijzing naar waarheid en een verwijzing naar liegen
Yoga filosofie
ademinenuit

Waarheid

De tweede yama (morele onthouding) is niet liegen of satya in het Sanskriet. Het betekent dat je je onthoudt van onwaarheid, in gedrag, woorden en gedachten. Het gaat om een leven in harmonie, met jezelf en anderen.

Lees verder »
Twee handen beschilderd met de wereldkaart witte duiven vliegen erom heen
Yoga filosofie
ademinenuit

Geweldloosheid

Het beoefenen van geweldloosheid is de eerste stap op het yogapad. Het betekent dat je niet schaadt: niet in gedrag, niet in woorden en niet in gedachten. Behandel jezelf en anderen met respect en wees liefdevol.

Lees verder »
Mijn nieuwe leven start vandaag.: goede voornemens
Yoga filosofie
ademinenuit

Hoe gaat het met je goede voornemens?

Je bent goed bezig; je hebt een gewoonte ontdekt en daar wil je vanaf. Je wil jezelf ontwikkelen en dat doe je door het maken van goede voornemens. Vol enthousiasme ga je aan de slag, maar na verloop van tijd verdwijnt je voornemen naar de achtergrond en ben je je voornemens vergeten. Hoe kan dat?

Lees verder »
Hand op hart Compassie
Mindfulness
ademinenuit

Oordelen of compassie?

Leef je vanuit compassie of oordeel je? Ben je vriendelijk naar jezelf, ook als je een stomme fout hebt gemaakt? Kun je begrip opbrengen voor een ander, ook als diegene een ander (in jouw ogen idioot) standpunt heeft? Leven vanuit compassie zorgt voor begrip, vriendelijkheid en vrolijkheid. Dat heeft niet alleen positieve invloed op jezelf, maar ook op de mensen om je heen.

Lees verder »