Vrouw met armen achter het hoofd en kijkt tevreden
Yoga filosofie
ademinenuit

Tevredenheid

De tweede niyama (moreel voorschrift) is tevredenheid. Zodra je tevreden bent, wordt je denken rustig en kun je het ware geluk ervaren.

Lees verder »
Twee handen met sop onder de kraan
Yoga filosofie
ademinenuit

Zuiverheid

De eerste Niyama is zuiverheid. Een niyama is een moreel voorschrift, iets wat je mag beoefenen. Net zoals de yama’s is het de bedoeling dat ook de niyama’s rust geven in je (dagelijks) leven. Je reinigt je fysieke lichaam, je gedachten, spraak en emoties.

Lees verder »
Persoon kijk over de rand van de tafel heen en kijkt vol begeerte naar een gebakje
Algemeen
ademinenuit

Begeerteloosheid

Afwezigheid van bezitsdrang of het beteugelen van je wensen en verlangens is aparigraha. Begeerteloosheid; de vijfde en laatste yama (morele onthouding). Velen van ons worden geleefd door onze begeertes en het najagen ervan en dat geeft onrust. Het is niet de bedoeling je wensen te onderdrukken, alsof je niets meer mag.

Lees verder »
Man en vrouw liggen in bed met de dekens over zich heen getrokken en kijken elkaar vragend aan
Yoga filosofie
ademinenuit

(seksuele) Onthouding

De vierde yama (morele onthouding) is Brahmacarya en betekent seksuele onthouding, hoewel het ook wordt vertaald naar zelfcontrole. Het is de meest omstreden leefregel, omdat het bij veel mensen weerstand oproept. Voordat je wegklikt; er zijn meerdere vertalingen en ideeën over deze yama en die lees je in dit blog.

Lees verder »
Niet stelen is het advies. De afbeelding laat een man in donkere kleding zien die de tas van een vrouw afpakt, terwijl zij op een bank in het park zit
Yoga filosofie
ademinenuit

Niet stelen

De derde yama (morele onthouding) is: niet stelen, asteya in het Sanskriet. Jezelf niets toe-eigenen wat van een ander is: in daden, woorden en gedachten.

Lees verder »
Wegwijzerpaal met verwijzing naar waarheid en een verwijzing naar liegen
Yoga filosofie
ademinenuit

Waarheid

De tweede yama (morele onthouding) is niet liegen of satya in het Sanskriet. Het betekent dat je je onthoudt van onwaarheid, in gedrag, woorden en gedachten. Het gaat om een leven in harmonie, met jezelf en anderen.

Lees verder »