Vrouw aan het dtuderen. ze heeft ene bril op en leest een boek: zelfstudie

Zelfstudie

Svadhyaya is de vierde niyama (moreel voorschrift) en betekent zelfstudie. Zelfstudie begint met je neus in de boeken en van daaruit ontwikkel je je verder. Zo leer je jezelf steeds beter kennen.

Wat is zelfstudie?

Vier boeken op elkaar gestapeld die dienen voor zelfstudieZodra je aan iets nieuws begint, begin je met inlezen. Toen ik een moestuin begon las ik boeken hierover, zocht informatie op op het internet en las aandachtig de achterkant van de zakjes met zaadjes waarop staat vermeld wanneer het zaadje mag worden voorgezaaid, uitgeplant, wat te doen in de tussentijd en wanneer het tijd is om te oogsten. Het begint heel theoretisch en aan de hand van de theorie pas je het toe in de praktijk. Als je het yogapad wil bewandelen is dit niet anders: je begint met het bestuderen van boeken en geschriften. Je doet theoretische kennis van yoga op. Op deze manier weet je wat yoga inhoudt en wat je allemaal kunt verwachten en dat is nodig voor een constante voortgang. Begin je niet met de theorie dan kan het zijn dat je geneigd bent om problemen te simplificeren of dat je onmogelijke resultaten verwacht, waardoor je ontmoedigd en gefrustreerd kunt raken. De theoretische kennis is dus een goede basis. 

Wie ben ik (niet)?

Drie getekende hoofden van de zijkant met in het midden in de hersenen de tekst: wie ben ik?Volgens de yoga zijn er twee ikken: je hogere Zelf (de échte ik) en je lagere zelf. Door zelfstudie richt je je aandacht naar binnen en daarmee leer je je eigen persoonlijkheid en ego kennen. Dit noemen we het lagere zelf. Er zijn meerdere methoden van zelfstudie: zelfontwikkeling door het lezen van zelfhulpboeken, in therapie gaan of op zelfonderzoek gaan. Alles waar je jezelf beter van leert kennen is een vorm van zelfstudie. We zullen ook dingen van onszelf ontdekken die we niet leuk vinden. Om dit te erkennen zul je eerlijk moeten zijn, zodat je het kunt veranderen. Gaandeweg kom je erachter dat je meer bent dan alleen een lichaam, gedachten, emoties, een beroep en je ego. Je identificeert je er niet meer mee. Dan kom je in contact met je hogere Zelf, hierdoor verbetert je intuïtie, word je creatiever en verkrijg je kennis over je hogere Zelf. Het hogere Zelf is onveranderlijk en altijd aanwezig.

"Yoga is de reis van jezelf, door jezelf, naar jezelf"

Leren waarnemen

Vrouw kijkt door verrekijker om beter te kunnen waarnemenOm de identificatie los te kunnen laten zullen we moeten oefenen in waarnemen. Je wordt de waarnemer van je leven. We hebben allemaal onze eigen binnenwereld met onze eigen gedachten, gevoelens en ervaringen. Deze binnenwereld projecteren we op de buitenwereld en we reageren op de buitenwereld vanuit onze binnenwereld. Dat verklaart waarom verschillende mensen verschillend reageren in soortgelijke situaties. Bij zelfstudie leer je het gevoel (je binnenwereld) waar te nemen, maar er niet op te reageren. Je weet dat dit je lagere zelf is. Je observeert de emoties en angsten en je kijkt dus in jezelf.

Bij zelfstudie gaat het erom dat je je hogere Zelf hervindt, deze studie vindt daarom plaats in jezelf.  Het is een voortdurend proces waarin je alert moet zijn, waar je contact maakt met je intuïtie, je leert ervaren en luisteren zonder te interpreteren, je leert het ego in alle subtiele vormen herkennen. Hierdoor zul je kennis van binnenuit verkrijgen, waardoor je uiterlijke hulpmiddelen zoals boeken niet meer nodig hebt. Je keert in jezelf om kennis te verkrijgen. Zo haal je het beste uit jezelf. 

Zelfstudie op de yogamat

  • Reflecteer: waarom yoga je? Waarom ben je ooit met yoga begonnen? En waarom blijf je yoga beoefenen? 
  • Wat heb je deze les nodig? Pas de les aan aan je behoeften. 
  • Let op wat er gebeurd bij uitdagende houdingen: wil je er meteen uitkomen? Kies je standaard voor de makkelijkere optie? Wat gebeurd er bij simpele houdingen? Wat zegt je ego tegen je? 
  • Gebruik mantra’s als AUM en Gayatri mantra om dichter bij je hogere Zelf te komen. 
  • Mediteer! Meditatie zorgt ervoor dat je dichter bij je hogere Zelf komt. 
Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronnen

  • Yama’s en Niyama’s van Ajata Stam -Niyama IV: Zelfstudie
  • De yoga sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni. Sutra 32, deel II 
  • Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali van Elleke van Kraalingen. Sutra 44, deel II
  • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar -Zuiverheid en reinheid, pagina 316 

Deel dit bericht