Twee handen met handpalmen omhoog

Overgave

De laatste niyama (moreel voorschrift) is isvara pranidhana: overgave. Overgave zorgt voor geluk, blijdschap, moed, vertrouwen en optimisme.

Wat is overgave?

Kompas dat wijst naar het woord trust. vertrouwen is overgaveIsvara Pranidhana betekent overgave aan een hogere macht. Het gaat om een diep vertrouwen in het Universum en de wereld om je heen. Je laat de controle los. Overgave is een staat van zijn, waarin je vrij bent van gehechtheden, angsten, eenzaamheid en ongelukkige gevoelens. Het is je natuurlijke staat van zijn vol vertrouwen, geluk, blijdschap en onbezorgdheid.

Loslaten van ego en wensen

Houten poppetje duwt een grote bal omhoog. Op de bal staat het woord ego geschreven. We hebben allemaal een ik-bewustzijn; dit is je ego en persoonlijkheid (het lagere zelf). De onrust in je denken wordt veroorzaakt en in stand gehouden door het ik-gevoel (het lagere zelf). Het ik-gevoel heeft een heleboel begeerten die het denken onrustig maken totdat aan de wens is voldaan. Het beoefenen van begeerteloosheid zorgt ervoor dat het ik-gevoel wordt opgeheven. Overgave is dus het vrijwillig loslaten van het ego en je wensen. Dat is niet mogelijk om onder dwang te doen, omdat er dan innerlijke weerstand ontstaat. (innerlijke) Weerstand is het tegenovergestelde van overgave. 

We zijn enorm gehecht aan de plezierige dingen van het leven en die jagen we continue na. Zodra we die gehechtheid loslaten, ga je met de stroom mee en geef je de gehechtheid en weerstand op. Het geeft je rust, kalmte, zorgt voor ongehechtheid, stopt de begeerten van onze persoonlijkheid en beperkt het denken en leidt tot een staat van samadhi. Samadhi is het uiteindelijke doel van yoga; het is de verlichting en is de laatste stap van de acht stappen van Patanjali. 

Het klinkt zo simpel: gewoon je begeerten en wensen opgeven, waardoor het ik-gevoel uiteindelijk zal verdwijnen en waardoor je overgave kunt ervaren. Het is goed om te realiseren dat je ego er alles aan zal doen om dit te voorkomen.  

"Het ego zit aan een stuk elastiek en zal je altijd terugtrekken"

Overgave beoefenen in het dagelijks leven

Keuzes maken

Een paal met twee bordjes. Groene keuze wijst naar links en rode keuze wijst naar rechts. De uitkomst is onbelangrijk bij overgaveVoor de twijfelaars onder ons: als je moeite hebt met het maken van een keuze kun je overgave toepassen. Je maakt een keuze en ongeacht of het de juiste of onjuiste keuze is, het zal je een ervaring geven. Dat kan een plezierige of een pijnlijke ervaring zijn. Wat het je ook brengt, je zult ervan (kunnen) leren. Dan beoefen je overgave: je hebt vertrouwen en geen angst om een keuze te maken.

Een verlangen

Als je een verlangen hebt, je wil bijvoorbeeld een nieuwe baan, dan doe je je best om die baan te krijgen. Je maakt een mooi cv, je schrijft een inspirerende motivatiebrief, wellicht neem je contact op met een kennis die bij hetzelfde bedrijf werkt of bedenkt iets creatiefs waardoor je positief opvalt bij het bedrijf. Je doet er alles aan om die baan te krijgen. Dan laat je het los en beoefen je overgave. Bij overgave doet het resultaat er niet toe. Dat is natuurlijk heel makkelijk gezegd, zeker als je die baan wél krijgt. Wat doe je als je wordt afgewezen? Je kunt boos worden en verdrietig, maar je kunt ook denken dat er dan misschien een reden voor is (misschien komt over een paar maanden je droombaan op je pad). Dat is overgave in het dagelijks leven. 

Overgave op de yogamat

  • Mediteer! Door meditatie zal het ik-bewustzijn uiteindelijk teniet worden gedaan.
  • Loslaten van de gehechtheid van het resultaat. Je beoefent gewoon de yogahoudingen, ongeacht het resultaat. Het gaat er bij een yogahouding niet om hoe het er van de buitenkant uitziet!
  • Laat je behoefte aan controle los en richt je op het vinden van de rust in het moment. 
  • De eindontspanning (savasana) is overgave: het geeft je lichaam en geest de tijd om de les te verwerken.
Wil je zelf overgave beoefenen tijdens de yogales? Meld je aan voor een gratis proefles. 
Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronnen

  • Yama’s en Niyama’s van Ajata Stam -Niyama V: Overgave
  • De yoga-sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni. Deel I, sutra 21 & deel II, sutra 45
  • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar -Zuiverheid en reinheid pagina 318

Deel dit bericht