Schrijfblok met de woorden: decision, discipline determination

Zelfdiscipline

De derde Niyama (moreel voorschrift) is tapas. Tapas is een breed begrip en omvat de betekenis van zelfdiscipline. Door beoefening zelfdiscipline kun je het yogapad bewandelen.

Wat is zelfdiscipline?

Vloeibaar goud wordt uit een heet oranje kom geschonken. Net zoals bij zelfdiscipline blijft alleen het pure (goud) overTapas is een combinatie van de begrippen: zuivering, zelfdiscipline en soberheid. Letterlijk vertaald betekent tapas hitte en die hitte zou alle onzuiverheden in ons leven verschroeien. Deze hitte wordt vergeleken met de transformatie van gouderts. Onder verhitting zal het goud smelten, waardoor vuil en andere onzuiverheden worden weggebrand en steen en overige metalen gescheiden kunnen worden. Wat overblijft is het pure goud. Soberheid houdt in dat je niet meer neemt dan nodig is: niet overmatig eten, niet-begeren, niet-stelen en het beoefenen van onthouding. Zelfdiscipline omvat onder andere: gezond eten, op tijd naar bed gaan, naar de yogales gaan, geen alcohol nuttigen of je telefoon eens een dagje uit laten staan. Je hoeft niets op te geven wat je niet wil, het gaat erom dat je een juiste balans creëert in je leven. Zelfdiscipline betekent niet dat je doorduwt en over je grenzen heengaat.

Waarom zelfdiscipline?

Zelfdiscipline is een constante oefening die met passie en toewijding moet worden uitgevoerd om blijvende resultaten te behalen. Het is een onmisbaar onderdeel van het yogapad. Door zelfdiscipline ontwikkel je een sterk lichaam, een beheerst verstand en een sterk karakter. Je wordt moedig en wijs, integer, recht door zee en ongecompliceerd. In zowel vreugdevolle en verdrietige omstandigheden blijf je rustig en evenwichtig. Zelfdiscipline vraagt wilskracht en focus en is een voorbereiding op concentratie en meditatie. 

Een wereld van dualiteit

Yin en Yang symbool De wereld waarin we leven bevat dualiteit. We hebben zwart en wit, pijn en plezier, goed en fout, kou en hitte, droog en nat. Bij het beoefenen van zelfdiscipline gaat het om het creëren van een innerlijk evenwicht ongeacht de omstandigheden. Dat houdt in dat je dualiteiten als hetzelfde gaat zien. Er zijn twee soorten van ervaring mogelijk en die aanvaard je. Als de zon schijnt, zal het ook weer een keer gaan regenen. Als je overvloed ervaart, ligt armoe op de loer. Als je gezond bent, zal je lichaam een keer ziek worden. Vroeg of laat kom je in aanraking met beide tegengestelden. Het is een oefening in evenwichtigheid. 

Als je alles als gelijk ervaart ontstaat ongehechtheid en overgave. Dan ben je niet meer beïnvloedbaar door de omstandigheden, ongeacht of dit positief of negatief is. Je kunt de werkelijkheid ervaren zoals ze is. Hoe vervelend pijnlijke ervaringen ook zijn, vanuit deze zienswijze kunnen ze toch een positieve invloed op je hebben. 

Zelfdiscipline op de yogamat

  • Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je überhaupt op de mat gaat staan,
  • Hecht je niet aan de uitkomst van een houding of de yogales, maar aanvaard wat er is,
  • Beoefen houdingen die je vuur stimuleren, zoals: (gedraaide) krachtige houding en torsies,
  • Beoefen balans voor het gevoel van evenwichtigheid, 
  • Tapas is het vuur dat ons aanmoedigt de uitdagende houdingen te oefenen,  
  • Het is het brandende verlangen om yoga in je leven te integreren. Dus ook het mededogen voor jezelf als een houding gewoon niet bij je lichaam past. 
Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronnen

  • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar, pagina 86, 173, 311, 315, 
  • Yama’s en Niyama’s van Ajata Stam -Niyama III, tapah
  • Meditaties op de yoga sutra’s van Patanjali van Elleke van Kraalingen -Deel II, sutra 43
  • De yoga sutra’s van Patanjali  van Dr. I.K. Taimni -Deel II, sutra 32 en 43
  • Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar -de acht stadia van yoga, pagina 33, 34

Deel dit bericht