Man en vrouw liggen in bed met de dekens over zich heen getrokken en kijken elkaar vragend aan

(seksuele) Onthouding

De vierde yama (morele onthouding) is Brahmacarya en betekent seksuele onthouding, hoewel het ook wordt vertaald naar zelfcontrole. Het is de meest omstreden leefregel, omdat het bij veel mensen weerstand oproept. Voordat je wegklikt; er zijn meerdere vertalingen en ideeën over deze yama en die lees je in dit blog.

Zelfcontrole

Uitstalling lekkernijen bij bakkerijAls je zelfcontrole hebt, laat je je niet leiden door de buitenwereld: niet door verschillende impulsen, emoties of je gedachten. Jij bepaalt zelf of en wanneer. Als je bijvoorbeeld in de winkelstraat loopt, zie je een bakker, een paar momenten later komt de geur van heerlijk gebakken vers brood je tegemoet. Je buik begint te rommelen, je ego zegt dat je dat brood wil hebben, je gedachten zeggen dat je naar binnen moet lopen. Voordat je het weet sta je weer buiten met een heerlijk vers brood, een paar knapperige croissants en drie tompoucen, want die waren toch in de aanbieding. Herkenbaar? Natuurlijk speelt de marketing hier fantastisch op in. Bij brahmacarya gaat het er niet om dat je nooit meer een vers brood, croissant of tompouce mag eten, maar dat je jezelf kunt beheersen. Jij bent de baas, je reageert niet op de prikkels uit de buitenwereld.

Stop het verlangen

Op het moment dat je zo’n heerlijke zoete tompouce eet, zal dit je smaakpapillen activeren. Je zult het romige, zachte en heerlijk zoete van de tompouce ervaren. Dat is een heel normale natuurlijke reactie van je lichaam en daar is niets mis mee. Waar het bij brahmacarya wél om gaat, is dat we steeds weer deze fijne ervaring willen hebben. Dus volgende week sta je wéér bij de bakker om die overheerlijke tompouce te kopen. Dat verlangen dat we steeds opnieuw die ervaring willen, dat zorgt voor onrust. De hunkering brengt je in de war, niet de ervaring van het eten zelf.

Seksuele onthouding

(seksuele) onthouding: twee paar voeten steken onderuit dekbedSommigen, zoals Iyengar, geven een vrije interpretatie van seksuele onthouding aan: het is geen algehele onthouding, want seks binnen het huwelijk is wel toegestaan. Brahmacarya houdt dan in dat je trouw en loyaal aan je partner bent. Als iedereen celibatair zou leven, zou het snel gedaan zijn met de mensheid. Een ander punt dat hij aangeeft is: als je geen menselijke liefde kent, hoe kun je de liefde van het Universum dan ervaren?

Traditioneel wordt brahmacarya gezien als volledige seksuele onthouding, ook in gedachten en emoties. Een yogi wil graag zijn/haar energie bij zich houden en het niet verspillen aan hartstochten, want die houd je als yogi onder controle. Seksuele onthouding is iets anders dan seksuele gevoelens onderdrukken; er zijn helaas ontzettend veel voorbeelden wat daar de gevolgen van kunnen zijn. 

"Als men stevig gegrondvest is in seksuele onthouding, wint men kracht, ontembare energie”.

Waarom seksuele onthouding?

De traditionele gedachte achter volledige seksuele onthouding is dat dit je fysieke kracht geeft. Het geeft vitaliteit, waardoor zwakte, laksheid en ontoereikendheid verdwijnen. Je ervaart veerkracht, sterkte en energie. De energie die vrijkomt bij volledige seksuele onthouding kan gebruikt worden voor spirituele groei. Dit gaat niet vanzelf, dit moet je zelf omzetten. Als je op dit punt bent, kan er geen enkele minimale gedachte of verlangen aanwezig zijn, want dan stroomt de energie meteen terug naar de seksuele organen.  

Zelfcontrole op de yogamat

Hoe kun je deze yama toepassen in een yogales? 

  • Beoefen zelfcontrole: ga niets forceren, je hoeft je lichaam echt niet in onmogelijke houdingen te dwingen,
  • Stop verlangen: probeer tijdens de houdingen niet te verlangen naar de eindontspanning. Probeer in het moment te blijven en keer met je aandacht naar binnen,
  • Hoe gebruik je je energie tijdens de les? Ga je er volledig voor of houd je jezelf tegen?  

Wil je dit zelf controle beoefenen tijdens de yogales? Meld je dan aan voor een gratis proefles. 

Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronnen

  • De yoga-sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni. Deel II, sutra 30 en 38
  • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar. Yama: leven met ware ethiek, pagina 308
  • Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali van Elleke van Kraalingen. Deel II, sutra 38

Deel dit bericht