Niet stelen is het advies. De afbeelding laat een man in donkere kleding zien die de tas van een vrouw afpakt, terwijl zij op een bank in het park zit

Niet stelen

De derde yama (morele onthouding) is: niet stelen, asteya in het Sanskriet. Jezelf niets toe-eigenen wat van een ander is: in daden, woorden en gedachten.

Wat is stelen?

Twee meisjes maken een toets en de ene kijkt af van de andere

De meesten van ons zullen het erover eens zijn dat het niet de bedoeling is dat je ergens inbreekt, iemands tas meeneemt of plagiaat pleegt. Volgens de yogafilosofie komt stelen in meerdere vormen voor: lof krijgen voor prestaties die je niet hebt geleverd, ideeën van een ander gebruiken, voorrechten gebruiken die je eigenlijk niet toekomen. Kom je te laat? Dan steel je iemands tijd. Vertelt iemand je over zijn of haar vakantie en je begint heel enthousiast over je eigen vakantie te praten, dan steel je iemands aandacht. Om in de vakantiesferen te blijven: ieder jaar komen beelden van vakantiegangers voorbij die ‘s ochtends in de rij staan om een strandbed te claimen door hun handdoek erop te leggen om vervolgens te gaan ontbijten. Dit is een vorm van stelen; je pikt een plek in. Als je tijdens een toets afkijkt, steel je de kennis van een ander. Maar ook iemands vertrouwen beschamen is een vorm van stelen, want je steelt het vertrouwen van een ander. Als je jaloers bent steel je in gedachten iets van een ander. Als een klein deel van de bevolking het overgrote deel van de beschikbare grondstoffen verbruikt, is dit ook een vorm van diefstal. Stelen volgens de yoga gaat nog verder dan dit: dingen verzamelen die je eigenlijk niet echt nodig hebt.

Waarom stelen we?

Stelen begint in gedachten. Vrouw met een denkwolk denkt aan inbraak: poppetje in denkwolk heeft een zak geld op haar rug en een zaklamp bij zichIedere vorm van diefstal begint in gedachten. Vanuit je gedachten volgen woorden en/of daden. We stelen om er zelf beter, mooier, gunstiger of rijker uit te komen. We willen onze ambities, wensen en verlangens vervullen. Dit komt voort uit hebzucht. 

Iets willen hebben is een vorm van onwetendheid. Volgens de yogafilosofie is er niets dat je toebehoort. Je komt en gaat in deze wereld met lege handen. We willen dingen vasthouden omdat we denken dat het ons gelukkig(er) maakt. Vanuit deze gedachten komt diefstal voort.

Geven en ontvangen

Geven en ontvangen zijn een dualiteit van elkaar. Als je je eten als een geschenk gaat zien (en niet iets dat je toekomt), zal je niet meer eten dan nodig is en de rest aan een ander geven. Je gebruikt wat je nodig hebt, de rest kan worden weggegeven. Op deze manier is er altijd voldoende. 

Het is goed te beseffen dat hoe meer we willen hebben, hoe meer we tekorten ervaren. Nemen en het najagen van groter, beter en meer geeft geen voldoening. Als je tevreden bent, ervaar kalmte en rust en dat is nou net de bedoeling van yoga. 

Niet stelen op de yogamat

Hoe kan je niet stelen toepassen tijdens een yogales? 

  • Als je tijdens een yogales (of in het dagelijks leven) het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, steel je van jezelf de kans om te mogen oefenen, uitproberen en te groeien. 
  • Houd je aandacht erbij, anders steel je de ervaring van jezelf.
  • Aandacht bij jezelf houden, zodat je je eigen ruimte mag innemen. Tegelijkertijd steel je natuurlijk ook niet de ruimte van een ander. 
  • Wees niet jaloers op de voortgang van een ander. Focus op jezelf en ben tevreden dat je jezelf een yogales gunt! 
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf leren niet te stelen? Meld je dan aan voor een yogales!
Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronvermelding

  • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar -Yama: leven met ware ethiek
  • Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar -De acht stadia van yoga. 
  • De yoga-sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni -Deel II, sutra 30
  • Yama’s en niyama’s van Ajata stam -Yama III: Niet stelen 

Deel dit bericht