Twee handen met sop onder de kraan

Zuiverheid

De eerste Niyama is zuiverheid. Een niyama is een moreel voorschrift, iets wat je mag beoefenen. Net zoals de yama's is het de bedoeling dat ook de niyama's rust geven in je (dagelijks) leven. Je reinigt je fysieke lichaam, je gedachten, spraak en emoties.

Wat is zuiverheid?

In de yoga is zuiverheid het elimineren van elementen en toestanden die je hinderen je yogadoel te bereiken. Het ultieme yogadoel is een staat van zijn, waarin je optimaal rust zult ervaren. Dat klinkt goed, toch? 

Zuiver fysiek lichaam

Een zeeppomp, een stuk zeep, twee tandenborstels en een washand voor fysieke zuiveheidJe begint met het zuiveren van je fysieke lichaam: je houdt je lichaam schoon door regelmatig te douchen of in bad te gaan, je poetst je tanden en draagt schone kleding. 

Om je inwendige lichaam zuiver te houden, nuttig je zuiver voedsel en adem je schone lucht. Zuiver voedsel is voedsel dat je lichaam niet belast. Dit kan voor iedereen weer anders zijn. Maar voor de meeste mensen betekent dit: geen suikers, geen alcohol, geen oud en bedorven voedsel. Je eet niet teveel en niet te weinig. Als extra zuivering kan je af en toe vasten (doe dit wel in overleg met een arts of diëtist). 

Yogahoudingen en ademhalingsoefeningen reinigen ook het innerlijke lichaam. De yogahoudingen geeft het lichaam veerkracht, zuivert het bloed en drijft afvalstoffen af. Ademhalingsoefeningen reinigen de longen, voorziet het bloed van zuurstof en zuivert de zenuwen. 

Zuivere woonomgeving

Zuiverheid in woonomgeving: persoon met afvalgrijper met lege fles en een vuilniszak zwerfafval. Zuiveren van de omgevingEen schone opgeruimde woonomgeving zorgt voor rust en het nodigt uit om te gaan mediteren. In veel culturen is het heel normaal om je schoenen uit te trekken, voordat ze een huis of tempel binnengaan. Op deze manier houden ze hun woonomgeving zuiver. Dit geldt natuurlijk ook voor de buurt waar je woont en de aarde waar je op leeft.

Zuivere gedachten, woorden en emoties

Je gedachten en spraak zuiver je door op je woorden te letten en niet te vloeken. Gedachten en gevoelens zoals: haat, begeerten, jaloezie, woede, wrok, angsten, hebzucht, wanen en trots probeer je te verdrijven. Het zuiveren van je gedachten gaat zelfs zo ver dat iedere herinnering of fantasie die onrust geeft, onzuiver is. Het komt er op neer dat iedere gedachte die rust geeft is zuiver, iedere gedachte die onrust geeft is onzuiver. 

Waarom zuiverheid?

Vrouw zit in lotus met armen gespreid, ze is in balansHoewel zuiverheid op zich al heel fijn klinkt, is het idee erachter dat je hogere Zelf (of je ware Ik, je Ziel, je Oorspronkelijke staat van zijn of hoe je het noemen wil) van nature zuiver is. Bij iedereen. Het beoefenen van zuiverheid zorgt er daarom voor dat je dichter bij jezelf komt. Je leert jezelf kennen.

Als je zuiverheid beoefent, zul je je kalm voelen en in harmonie. We kunnen dan beter omgaan met veranderingen, we hebben het vermogen om ons aan te passen, we zijn in balans en laten ons niet van ons stuk brengen. Dit leidt tot tevredenheid. 

Onzuiverheid is overigens niet slecht, het belemmert je enkel je eigen zuiverheid te ervaren. Zuivere gedachten die je rust geven, zoals: liefde, overgave, vergeving, vertrouwen en dankbaarheid. 

Het lichaam zuiveren met de shatkarma

Shatkarma bestaat uit zes reinigingstechnieken (kriya’s) die worden beschreven in de Hatha Yoga Pradipika (een oud yoga geschrift). De kriya’s reinigen ons hele spijsverteringskanaal en hebben als doel het lichaam sterk, schoon en gezond te houden. Het lichaam wordt inwendig gezuiverd en ze zouden gifstoffen verwijderen, waardoor het makkelijker is om zonder afleidingen, ongemakken en vermoeidheid yoga te beoefenen. Ze zijn tevens omstreden en sommigen kunnen zelfs gevaarlijk zijn, ga dit dus niet zomaar uitproberen. Als je het doet, schakel hulp in van een bevoegd leraar. 

De zes kriya's

 • Vrouw maakt gebruik van neti pot. Water stroomt ene neusgat in en verlaat het andereNeti -een neusspoeling. Met behulp van een neti-pot stroomt er water het ene neusgat in en via het andere weer uit.
 • Dhauti -reinigt het gehele spijsverteringskanaal. Er zijn meerdere methoden. Een daarvan is het drinken van enorme hoeveelheden warm zout water en het uitvoeren van bepaalde yogahoudingen, net zolang totdat het water je anus uitstroomt. 
 • Nauli -darmreiniging. Je gebruikt je ademhaling en buikspieren om jezelf een buikmassage te geven. 
 • Basti -darmspoeling/klysma
 • Kapalabathi -glanzende schedel ademhaling. Een krachtige uitademing en een normale inademing om de longen te reinigen, interne gifstoffen vrij te maken en de geest tot rust te brengen. Je kunt het er warm van krijgen, vandaar dat deze oefening ook wel de vuurademhaling wordt genoemd. 
 • Trataka -een oefening voor de ogen. Je staart naar een vast punt zoals een zwarte vlek, klein voorwerp of een kaarsvlam. Het verbetert de concentratie, verbetert je geheugen en zorgt voor aandacht en focus. 

Zuiverheid tijdens de yogales

 • Om te beginnen: gá naar een yogales! Iedere yogales zuivert je, dus boek meteen je volgende les.
 • Draag schone kleding en was je (voeten) van tevoren. 
 • Wees je bewust van je gedachten, woorden en emoties. Helpen ze je of niet? We kennen het allemaal: van die houdingen die zo’n weerstand bij je oproepen dat er intern een heleboel gebeurd tijdens een les. Wees je ervan bewust, niet om erover te oordelen, maar om het op te merken. 
 • Torsies/draaiingen werken zuiverend. 
 • Mediteer. Tijdens het mediteren zuiver je je geest.
 • Mantra’s chanten kan je helpen zuiveren. Een mantra is zuiver en maakt daarom contact met het zuivere deel in jezelf. 

Helaas is het niet zo dat het zuiveren vanzelf gaat, je zult hier langere tijd dagelijks mee bezig moeten zijn. 

Boekenplanken in vorm van tekstwolk voor bronvermelding

Bronnen

 • Yama en Niyama van Ajata Stam -Niyama I: Zuiverheid
 • De yoga-sutra’s van Patanjali van Dr. I.K. Taimni-Deel II, sutra 32
 • Yoga als levenskunst van B.K.S. Iyengar -Zuiverheid (pagina 312-314)
 • https://www.brettlarkin.com/what-is-saucha/

Deel dit bericht