Yin yoga yoga mudra of kindhouding

Wat is yin yoga?

Yin yoga is fysiek een langzame, rustige yogales. Je beoefent voornamelijk zittende en liggende yogahoudingen, waarbij je de zwaartekracht het werk laat doen. Je blijft langere tijd in een houding, zo’n 3-5 minuten. Die tijd heb je nodig om langzaam je bindweefsel en gewrichten op te rekken. Bindweefsel en gewrichten vallen onder yin, spieren zijn yang.

Wat kan je verwachten tijdens een yin yogales?

Laat je niet misleiden door het rustige uiterlijk van yin yoga, intern gebeurd er namelijk een heleboel: to-do-lijstjes worden aangevuld, die ene opmerking van je collega waarvan je ineens opmerkt dat het niet goed voelt komt voorbij en je dag wordt herkauwd. En alsof dat nog niet genoeg is komen er ook gedachten omhoog als: ‘mogen we nou eindelijk uit deze houding?’, ‘pfff, wat nou ontspannen?’, ‘yin yoga is écht niet leuk’.

Tijdens een (yin) yogales is het belangrijk dat je geduld hebt met jezelf en met je lichaam. Ga niets forceren (dat is sowieso geen goed idee). Ervaar je echt pijn in een houding? Kom er gewoon uit, tijdens de les zal ik je opties of een alternatief aanbieden. Echt, daar is niets mis mee, zo leer je je lichaam en je grenzen kennen, en dat is al een uitdaging op zich. 

In de houdingen ga je met je aandacht naar binnen (tenminste, dat probeer je). Je voelt je lichaam, je ademt rustig door en leert zo jezelf kennen. Je creëert ruimte in je lichaam en je komt tot rust. 

Tip: neem een warme trui en extra warme sokken mee naar de les, omdat je door de ontspanning kunt afkoelen (yin werkt verkoelend, yang werkt verwarmend).

Voordelen yin

  • Door het oprekken van je bindweefsel, wordt het gehydrateerd en dat zou verjongend werken. Hoe fijn is dat?!
  • Je gewrichten worden soepel.
  • Omdat je langere tijd in de houdingen blijft, heb je de tijd om goed je lichaam te voelen en leer je je grenzen kennen.
  • Je leert rustig door te ademen, en zelfs naar pijnlijke plekken toe te ademen. Zo train je jezelf door te ademen in moeilijke situaties. Dat is dan weer handig in je dagelijks leven; tijdens een lastig gesprek bijvoorbeeld. 
  • Zelfstudie: ik vind het wonderbaarlijk om op te merken wat er allemaal omhoog komt tijdens een yogales. Zo leer je jezelf steeds beter kennen: de goede én de minder leuke kanten van jezelf. Om dat dan te accepteren is weer een volgende uitdaging.

Is yin yoga iets voor mij?

Een yogales kiezen is een persoonlijk proces. Ben jij iemand die vrij ongeduldig is? Erg druk in je leven? Ren je van hot naar her? Dan is het zeker aan te raden een yin yogales uit te proberen. Zo houd je je leven in een goede balans tussen yin en yang. Het kan ook zo zijn dat je (op dit moment in je leven) geen geduld kan opbrengen voor de rustige yin yoga, ook dat is natuurlijk prima. Het blijft een kwestie van uitproberen. 

Deel dit bericht