De 19 yoga trends MamaNL

MamaNL: de 19 yoga trends van 2019

MamaNL heeft een artikel geschreven: "de 19 yoga trends van 2019". Ik mocht, uit naam van ADEM IN & UIT, mijn visie hierop geven. Kijk snel bij nummer 16 "een yogadocent aan huis".

We doen het massaal. Thuis en in klassen. Omdat het rust brengt. Omdat het een fijn gevoel geeft. In ons lichaam. Maar ook mentaal doet het ons goed.

Yoga.

Voor veel mama’s een oplossing in de zoektocht naar balans. En daarom vroegen wij Nederlandse yogadocenten naar de trends die zij dit jaar zien. Altijd leuk om te weten, toch?

1. Deze tijd vraagt om een bewuste manier van leven

“Als moeder van opgroeiende kinderen word je daar voortdurend mee geconfronteerd. Doe ik het wel goed? En wat is goed voor mijn gezin? Geef ik wel genoeg? Maar vraag je je wel eens af, wat goed is voor JOU? Wat heb JIJ nodig?” Aurora Marcia van den Berg van YOGOYA yoga ziet yoga als een vorm van zelfzorg. “Jezelf geven wat je nodig hebt. En lief zijn voor jezelf MAG. Daarmee creëer je binnen in jezelf meer ruimte voor de dingen die er werkelijk toe doen. En wie goed is voor zichzelf is goed voor zijn omgeving”.

2. Yoga is anno 2019 allang geen zweverige aangelegenheid meer

Het is onderdeel van een healthy lifestyle. De drukte van alledag achter je laten en wat ruimte maken in je hoofd. Even geen telefoon, geen to-do lijstjes, geen prikkels. En tegelijkertijd werk je aan een sterk en gezond lichaam”. Dat is hoe Evita de Lange-Postma van Zense Yoga uit Hoorn yoga ziet. “En wat ook fijn is: yoga is een complete work-out voor body & mind”.

3. In deze wereld van hectiek, competitie en een gestrest bestaan zullen
de yogavormen die puur op fysieke fitness focussen, steeds meer wijken

“In plaats daarvan zijn veel mensen op zoek naar yoga beoefening die hun rust, stilte, bewustzijn voor detail en vooral inzicht in zelfzorg en -genezing zal brengen. Dat wat ‘obvious’ is, zal wijken voor ‘the subtle’. Iets willen bereiken zal wijken voor overgave aan wat er reeds is en openheid om te ontvangen wat er zal komen”. Prachtige inzichten
die we ontvingen van Anke Mein van Yogashala.

4. Yin yoga geeft je meer tijd om te voelen, hatha yoga meer zachte kracht in de oefeningen

“Tijdens een goede yoga les voel je dat je energie in beweging wordt gezet door de combinatie van beweging, yogahoudingen en daarbij de bewuste ademhaling. Die zorgt voor verbinding en balans tussen body, mind en
soul. Yin yoga geeft je meer tijd om te voelen, te onderzoeken, loslatend in spieren en strekkend in het bindweefsel; voor de meer meditatieve yogi is yin in. Bij Hatha yoga en de flow lessen is er meer zachte kracht in de oefeningen”. Tot slot geeft Nathalie Gerards, van Namaya Yoga & Ademcoaching nog een advies. “Alle yoga vormen hebben hun eigen uitdagingen, net als het leven zelf. Probeer daarom verschillende yoga lessen uit en doe dat wat bij je past, waar je blij van wordt”.

5. De Yoga trend van 2019: Yin Yoga en Poweryoga

“Voor de denkers en de doeners pittige Poweryoga waar je een uur nergens aan kan denken. Voor iedereen die even wil ontsnappen uit de hectiek , super relaxte en meditatieve Yin Yoga”. Aldus Catherine Lubbers van Lekker in je lijf Yoga.

6. Online yogaprogramma’s

“Je eigen yogadocent in huis en yoga doen wanneer het jou uitkomt als drukbezette moeder. In plaats van losse video’s op YouTube is het fijn om dit bij één docent te volgen volgens een bepaald thema of gericht op een doelgroep”. Zo begeleidt Corine van Zoelen van de Yogaboerderij nu yogadocenten die een online programma ontwikkelen voor mantelzorgers. “Het enige rustmoment wat ze voor zichzelf hebben is vaak het toilet. Het zijn korte oefeningen op het toilet. Of een yogaprogramma voor vrouwen met borstkanker die niet alle houdingen kunnen doen in verband met littekens en geen energie hebben om naar een studio te gaan”.

7. Yoga als middel tegen overbelasting

“Wat ik ervaar is dat de overbelasting van de moderne vrouw vaak de reden is om te starten met yoga. Grote woorden als burn-out worden gebruikt, evenals een hele hoop andere termen waar we eigenlijk niets mee te maken willen hebben. Yoga helpt in het herstel hierbij of kan een hulpmiddel zijn om nare situaties voor te zijn”. Nicole van Balen van Zuiver-Yoga vertelt dat er laatst een moeder na precies 60 minuten opstapte uit haar les. Nicole vroeg haar waarom ze dit deed waarop zij antwoordde dat ze precies die gestelde tijd had voor yoga beoefening. Nu moest ze naar huis om aan haar slaapuren te komen. “Dit voorbeeld geeft de denkwijze van 2019 aan”.

8. De absolute yogatrend van dit moment is Yoga Nidra

“Mensen hebben steeds meer behoefte aan een moment van rust en aan even helemaal niets doen. Het mooie van Yoga Nidra is dat terwijl je fysiek niets doet er eigenlijk heel veel gebeurt in je lichaam. Het wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd omdat je lichaam tijdens Yoga Nidra aanvoelt alsof het slaapt terwijl je geest wakker, alert en bewust zal blijven.Terwijl jij je heerlijk liggend laat meevoeren en wegdrijven is je mind in staat van verwerken, loslaten en nieuwe verbindingen aan het maken zodat jij je na afloop weer helder, opgeladen, positief en vrij van spanning zal voelen”. Gesignaleerd door Natascha Hoogkamer van BY HEART YOGA PURMEREND.

9. Yoga als your own highest potential

Hatha Yoga beoefen je voor de ontwikkeling van je ware potentie, om te ontdekken waar jij s’ochtends voor wakker wordt. “Wanneer je begint met het beoefenen van yoga, weet je misschien nog niet precies wat je aan het doen bent. Stap voor stap, zonder verwachtingen te hebben, kun je de kleine sensaties in je lichaam ervaren en flexibeler worden, zowel mentaal als fysiek. Je kunt jezelf meenemen op een ontdekkingstocht. De uiterlijke wereld zal je niet alle antwoorden geven die je nodig hebt. De verbinding met je innerlijke wereld zal je helpen je bewustzijn te
vergroten en persoonlijk te groeien. Yoga kan je helpen om meer vanuit je eigen ware potentie te gaan leven, zodat je steeds meer kunt doen waar je echt gelukkig van wordt”. Een prachtige visie op yoga door Sarah Walter van Soul Glow Yoga.

10. Nu ons leven als moeders meer en meer YANG is, hebben we YIN nodig

“Wanneer onze dagen sneller, voller en drukker lijken te worden, is onthaasten, vertragen en verstillen essentieel om de balans te blijven vinden. Jasmijn Madera van Liv Yoga & Mindfulness Leiden raadt daarom Yin en Restorative Yoga aan. “Het zijn lessen waarbij dit mogelijk is. Wanneer je tijdens zo’n yoga les de rust leert vinden in jezelf, dan kan je die rust ook te midden van alle drukte van het dagelijkse leven, regelmatig even opzoeken”.

11. Samen met je baby yoga doen

“Je ziet steeds meer moeders en baby’s samen sporten, in een draagdoek of in de kinderwagen. Dit zie je ook in de yoga. De baby gewoon naast je op de yogamat of op een schapenvachtje”. Martine Bruin, werkzaam bij Glow Yogastudio, geeft deze lessen en heeft bovendien nog een goede tip. “Begint je baby te huilen, dan kun je de brahmari ademhalingsoefening doen. Dit maakt zowel de moeder als de baby weer rustig”.

12. Zwangerschapsyoga om stil te staan in je zwangerschap

“Het dagelijks leven heeft zo’n hoog tempo, dat de zwangerschap voorbij is voor je het weet. Zwangerschapsyoga helpt je stil te staan bij de zwangerschap en bij het kindje in ontwikkeling. Door te oefenen met je lichaam en de adem kom je tot rust en vergroot je het vertrouwen in jezelf. Je wordt je bewust van wat goed is voor jezelf en je kindje.
Hierdoor krijg je tijdens de bevalling meer toegang tot je intuïtie”. Marina van Alten geeft deze yogalessen bij Ananda Yoga.

13. Niets moet, niets hoeft

“Wat volgens mij een yogatrend is, is vooral niets hoeven. We moeten al zoveel de hele week in ons werk, in ons gezin. De lessen waar veel vraag naar is Yin Yoga, Yoga Nidra en een workshop van 2,5 uur met aansluitend een gemberpakking. Door even niets te moeten, maak je weer contact met je lichaam en de adem. Zo kom je uit je stress”. Aldus Marjon Bouman van Pop-upyoga studio.

14. Yoga als vermaak of als weg naar binnen?

“Vele extra’s die worden toegepast bij diverse yoga trends vind ik vaak zorgen voor afleiding. Het moet steeds aparter, yoga met de hond, met de geit of met bier en wijn zelfs de lessen met live muziek, want dat maakt het interessant voor de mens? Mensen willen vermaakt worden tegenwoordig”. Gitta van Sermondt van Yoga studio Energyflow snapt die gedachte niet zo goed. “Is het de generatie die niet meer tevreden kan zijn met een basic yogales waar je zoveel van kunt leren. Yoga is uiteindelijk een weg naar binnen en dat is voor velen al lastig genoeg. Laat je niet verleiden tot die extra’s, dat leid je af, maar ga naar binnen. Daar vind je het geluk en de stilte. Yoga is niet saai, yoga leeft”.

15. Zachte vormen van yoga

“In Amersfoort zien we de trend dat Yin Yoga en andere meer zachte vormen van yoga en workshops steeds populairder worden”, vertelt Nicole de Raad van Bindi. “Het leven van de meeste mensen is druk en wordt continu ingevuld. Ook Yoga Nidra (yoga voor de geest; begeleide meditatie) blijft groeien: mensen zijn echt op zoek om naast de fysieke yogabeoefening meer uit yoga te halen. Ze beseffen vaak dat yoga niet alleen maar lichamelijke fitheid brengt”.

16. Een yogadocent aan huis

“Steeds meer mensen zijn op zoek naar ontspanning, willen mediteren en yoga nidra (yoga van de slaap) ervaren. In de raja yoga zijn dit onderdelen van de yogales”. Dit signaleert Loes Hezemans van ADEM IN & UIT te Lelystad, net zoals de volgende trend. “Sommige mensen kiezen er tegenwoordig voor een yogadocent bij hen thuis te laten komen, zodat ze in hun eigen vertrouwde omgeving mét een docent yoga kunnen beoefenen. Ook zien steeds meer bedrijven de voordelen van yoga in: als werknemers hun grenzen kennen en minder stress ervaren leidt dat tot minder
ziekmeldingen”.

17. #accessibleyoga

“Voor mij is yoga een rustpunt in mijn drukke leventje. Even van human doing, naar human being. Als je de dingen eventjes met rust laat of van een afstandje bekijkt, krijg je meer overzicht. Van: ‘ik denk, dus ik ben’, naar: ‘ik ben, dus ik ben’. Ook vind ik dat IEDEREEN yoga kan doen en ervaren. Dat noemen ze #accessibleyoga.” Daar zijn wij het helemaal mee eens, Aletta van Oostveen van YogAletta – BodyMindLife.

18. Trends in yoga bestaan niet

“Yoga is weliswaar geen godsdienst, maar de vraag is ongeveer hetzelfde als ‘wat zijn de trends voor 2019 in de Islam, het Christendom of het Boeddhisme’. Bieryoga, geityoga en zelfs bodybalance, aerial yoga of poweryoga in sportscholen zijn misschien wel leuk, maar hebben weinig met echte yoga te maken. Wat wél een heel belangrijk aspect is de afgelopen decennia, is de invloed van vrouwen in de spirituele wereld. Laten we hopen dat dit geen trend is, maar een permanente verrijking”. Womanpower van Hanneke Norbruis van YOGA Hanneke Norbruis.

19. Yoga Nidra de trend van 2019

“Veel mensen staan tegenwoordig 24 uur “aan”, slapen slecht en leven vanuit hun hoofd. Dan is deze unieke vorm van yoga meer dan welkom. Je hoeft geen moeilijke houdingen aan te nemen, je ligt alleen maar op je rug, in savasana . Daarna brengt de yogadocent door middel van een geleide meditatie je in een diepe staat van ontspanning. Daardoor hebben je lichaam en mind weer de kans om te herstellen en te genezen. Kortom: met Yoga Nidra kom je uit je hoofd in je lijf”. En willen we dat niet allemaal? Bedankt Monique Hasselo Smits van Yoga Moyo Haarlem voor deze laatste trend.

Deel dit bericht