ADEM IN & UIT 7 redenen om yoga te beoefenen

7 redenen om yoga te beoefenen

Veel mensen hebben het erover: hoe fijn yoga is en hoeveel baat ze erbij hebben. Maar waarom zou je überhaupt yoga gaan doen? Van een uurtje hardlopen ontspan je immers ook. Waarom dan yoga? Daarom hieronder: 7 redenen om yoga te beoefenen. Ben je (gevorderd) yogi: welke voordelen ervaar jij?

1. Ontspannen

Misschien wel de belangrijkste reden voor mensen om met yoga te beginnen: om te ontspannen. Door de dagelijkse drukte die we tegenwoordig ervaren van: werk, gezin, sociaal leven, files en het constant bereikbaar zijn, schiet ontspannen er bij veel mensen bij in. In je hoofd ben je al bezig met plannen maken voor morgen. De volgende dag herhaalt zo’n drukke dag zich weer. Misschien duurt het lang voordat je in slaap valt, omdat je nog lange tijd ligt te piekeren over dat gesprek dat je met die collega had of over een presentatie die je moet gaan geven. Tijdens de yogales ga je intensief de yogahoudingen beoefenen. Daardoor ga je meer je lichaam voelen en wordt dat hoofd vanzelf rustiger. Tijdens de meditatie train je jezelf om niet op iedere gedachte in te gaan. De les eindigt met een liggende ontspanning, zodat je de tijd hebt om goed na te voelen. Voelen wat er in je lichaam is gebeurd tijdens zo’n yogales. Ontspanning voelen. Veel mensen vallen na een yogales sneller in slaap en slapen de nacht (beter) door.  

2. Bewustwording

“Ga met je aandacht naar je voeten, zonder ze te bewegen.” “Voel je tenen, je voetzolen, wreven en hielen.” Zo begint iedere les. Het zorgt ervoor dat je je lichaam weer gaat voelen. Opeens valt het je op dat je ergens pijn hebt. Tijdens het beoefenen van de asana’s (yogahoudingen), ben je je opeens bewust van je heupen of armen. Tijdens de meditatie word je je bewust van je gedachten: welke gedachten heb je allemaal? Welke gevoelens spelen er op dit moment bij mij? Kortom: tijdens een yogales word je je bewust van je lichaam én je gedachten. Maar waarom zou je dat willen weten? Als je weet hoe je je voelt,  kun je bewust een keuze maken: ga ik op deze manier hiermee door of stop ik ermee of heb ik een aanpassing nodig? Het mooie is dat dit niet alleen tijdens een yogales zo werkt, maar dat je dit meeneemt in je dagelijks leven. Je leert de signalen van je lichaam ontdekken en herkennen. 

3. Ademhaling

Door een rustige ademhaling word je vanzelf rustiger

Je ademhaling heeft invloed op hoe je je voelt. We kennen allemaal het gevoel dat als je schrikt, je adem hoog in je borst zit en je adem stokt. Dit is een normale reactie van je lichaam. Want als jij tegenover een tijger staat, en je (logischerwijs) schrikt, maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Super handig dus! Maar als jij regelmatig hoog in je borst ademt en soms zelf stopt met ademhalen in een spannende situatie, gaat je lichaam stofjes aanmaken om te kunnen vechten of vluchten. En dat terwijl je dat nu helemaal niet nodig hebt. Als dit langere tijd zo door blijft gaan ervaar je chronisch stress. Het goede nieuws is dat als jij een rustige buikademhaling hebt, je jezelf rustiger kunt maken. Tijdens de yogales leer je goed te ademen. Je staat soms is een houding die helemaal niet prettig aanvoelt en waar je het liefst zo snel mogelijk weer uit wilt komen. Als je op dat moment bewust kunt doorademen, zul je dat ook in je dagelijks leven doen, ook in lastige situaties. Kom maar op met dat sollicitatiegesprek!

4. Sterker en flexibel

Bij yoga gaat het er niet om dat je je tenen aan kunt raken. Jij doet wat voor jouw lichaam haalbaar is: met respect voor je lichaam en je grenzen. Tijdens het uitvoeren van de yogahoudingen ben je bezig met het versterken van je lichaam. Je bouwt spierweefsel op. Tegelijkertijd wordt je ook soepeler, omdat je je spieren oprekt. Het resultaat: een krachtig lichaam. Een super combi dus!

5. Betere balans

Door het beoefenen van balanshoudingen zoals: de boom, halve maan, danser (zie afbeelding), sta je letterlijk op één been. Je leert te balanceren. Het is een kunst om op één been te leren staan: het vergt veel oefening. Heel je lichaam doet actief mee om jou rechtop te laten staan. En op het moment dat er een gedachte opkomt… val je om. Dit geeft direct inzicht in hoe jij hier mentaal mee omgaat: ga je gewoon opnieuw in de houding en probeer je het nog een keer of raak je gefrustreerd? Door het regelmatig beoefenen van balanshoudingen word je balans, ook als je op twee voeten staat, beter en val je minder snel om.

6. Betere lichaamshouding

Je maakt je lichaam sterker en flexibel en dat zorgt ervoor dat je een betere houding aanneemt (want je spieren om overeind te blijven staan worden getraind tijdens het beoefenen van de yogahoudingen). Voordat je een houding ingaat, strek je jezelf op: je geeft jezelf letterlijk de ruimte. In combinatie met de ontwikkeling van je bewustwording zul je steeds vaker jezelf betrappen dat je niet goed staat of zit: het hangen op één been, of met gebogen rug en nek voor je computer zitten te werken. Omdat je je bewuster wordt van je lichaam en je houding  en jezelf daardoor corrigeert kan het zomaar zijn dat pijnklachten hierdoor verdwijnen. 

7. Algemene gezondheid

GroentenmandAls je regelmatig yoga beoefent kun je daar gezondheidsvoordelen uit halen: kan je beter omgaan met stress, ervaar je een betere nachtrust,  je kunt een betere blans en flexibiliteit ervaren, yoga vergroot je concentratie, je zit lekkerder in je vel, je leert (door) te ademen, yoga helpt je te ontspannen, waardoor stressgerelateerde klachten kunnen verminderen. En omdat je bewuster gaat leven kan het zomaar zijn dat je gezonder gaat eten (en die reep chocolade dus niet meteen naar binnen schrokt).

Tot slot

Als je regelmatig yoga beoefent kan dit positieve invloed op je, zowel fysieke en mentale, gezondheid hebben. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? En wil je direct aan de slag? Repecteer dan de grenzen en beperkingen; ook dat is yoga! Je kunt je natuurlijk ook aanmelden voor een gratis en vrijblijvende proefles. 

Deel dit bericht